Mesajul ministrului Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa cu ocazia Zilei Internaționale a Ocrotirii Copilului

În fiecare an, în prima zi de vară, celebrăm Ziua Internațională a Ocrotirii Copilului, prilej de a aduce omagiu celei mai frumoase și inocente perioade din viaţa fiecărui om – copilăria, de a promova respectarea drepturilor și bunăstarea copiilor din toată lumea.
Acest eveniment își are începuturile în anul 1925, când la 1 iunie, la Geneva, a avut loc Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copiilor și a fost adoptată Declarația pentru Protecția Drepturilor copilului. Cele 42 de drepturi ale copilului, așa cum se regăsesc în Convenția privind Drepturile Copilului, sunt de importanță majoră.
Dragi părinți, bunei, stimați concetățeni, în calitate de ministru al Educației, Culturii și Cercetării, dar și de părinte, îndemn societatea întreagă și fiecare adult în parte să se implice în crearea unui mediu prietenos copiilor, un mediu fără violență, abuz și neglijare. Doar prin implicarea asumată a noastră, a adulților putem să oferim copiilor condițiile optime pentru dezvoltare. Copilul trebuie tratat cu respect, iar statul este obligat să-i respecte drepturile.
Dragi copii, știu că atât părinții, cât și profesorii v-au vorbit despre drepturile voastre, cum ar fi dreptul la familie și un mediu fără violență, accesul la educație, sănătate, precum și dreptul la opinie și libera exprimare. Voi, copiii, reprezentați valoarea centrală a societăţii. Societatea se poate considera dezvoltată multilateral în măsura în care asigură, inclusiv copiilor, posibilitatea să participe în viaţa ei şi să o construiască cu demnitate. Acesta este temeiul pentru care vă încurajez să vă implicați în procesul de luare a deciziilor la nivel de familie, școală, comunitate, să conștientizați dreptul de a fi ascultat, de a fi consultat și de a vă exprima liber opinia. Vă îndemn să fiți mereu setoși de cunoaștere, de implicare, să aveți poftă de viață și de realizări care să vă facă mândri. Voi sunteți resursa preţioasă a noutății și progresului!
Scumpi copii, cu voi vine și fericirea în fiecare familie! Adesea, datorită vouă, noi adulții, ne găsim împlinirea pe această lume! De 1 iunie și în fiecare zi ne dorim să aveți parte de o viață cu adevărat fericită, să creșteți sănătoși, înconjurați de dragostea părinților. Iar pe măsură ce o să creșteți, vă rog să nu uitați să visați îndrăzneț, să păstrați mereu sufletul curat, să aveți lumină în privire și un zâmbet veritabil pe chip.
La mulți ani, dragi copii!